0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

0,00 EUR

Grozs ir tukšs.

Veikals GRĀMATAS 1993. GADS FAKTOS UN IZJŪTĀS
Izpārdošana!

1993. GADS FAKTOS UN IZJŪTĀS

5.00

Autoru kolektīvs

Deviņdesmito gadu sākums. Laiks, kad vieni no šodienas Latvijas realitāti veidojošajiem vēl mācījās augstskolās, citi jau iemēģināja spēkus politikā vai biznesā. Laiks, kad tika likti pamati šodienas Latvijas sabiedrības aktīvās daļas pasaules uzskatam, turībai, karjerai. Izdevniecība Lietišķās informācijas dienests piedāvāja autoru grupai mēģināt atgādināt sev un citiem, kāds bija 1993. gads Latvijā. Nepretendējot uz vispusīgu analīzi, esam izveidojuši savdabīgu notikumu un procesu kaleidoskopu.

Deviņdesmitie – laiks kad tika likti pamati šodienas Latvijas sabiedrības pasaules uzskatiem, turībai, karjerai…
PAR GRĀMATU 1993. GADS FAKTOS UN IZJŪTĀS:

Cilvēku vēsturiskajai atmiņai ir raksturīgs īslaicīgums. Pat atskatoties uz pēdējiem desmit gadiem, redzam, ka temati, kas konkrētajā brīdī dominēja visos iespējamajos plašsaziņas līdzekļos, turklāt visā pasaulē, 2008. gadā nebūt vairs nešķiet tik satraucoši, intriģējoši, biedējoši. Kurš vairs īsti atceras savas izjūtas 11. septembrī un nākamajās dienās pēc tā? Vai atceraties, cik neomulīgi jutāties, uzzinot par SARS epidēmiju Āzijā? Un kā ar cunami Dienvidāzijā? Tie bija top temati, ko atspoguļoja tūkstošiem žurnālistu, apsprieda tūkstošiem ekspertu, – un tomēr nu tie ir jau apsūbējuši.
No šāda viedokļa ir tikai loģiski, ka Latvijā pirms 15–20 gadiem notikušais šķiet attāla pagātne, kuras apzīmēšanai lietojam vien izplūdušus jēdzienus Dziesmotā revolūcija, Godmaņlaiki, reketa laiki. Taču deviņdesmitie nebija tikai haotisks, trauksmains, grūts anonīms periods – vieni no šodienas Latvijas realitāti veidojošajiem tolaik mācījās augstskolās, citi jau iemēģināja spēkus politikā vai biznesā. Jebkurā gadījumā deviņdesmitie bija laiks kad tika likti pamati šodienas Latvijas sabiedrības aktīvās daļas pasaules uzskatam, turībai, karjerai.
No šā viedokļa veiksmīga ir sakritība, ka šogad savu 15. gadskārtu svin SIA Lietišķās informācijas dienests – viens no tiem uzņēmumiem Latvijā, kas pieredzējis naudas maiņu, banku krīzes, politisko un ekonomisko līderu maiņas, sabiedrības mīluļu un lamu objektu ziedu un norieta laikus. Par godu savai dzimšanas dienai Lietišķās informācijas dienests piedāvāja autoru grupai mēģināt atgādināt sev un citiem, kāds tad bija 1993. gads Latvijā. Un tā nu, nepretendējot uz vispusīgu analīzi, esam izveidojuši savdabīgu notikumu un procesu kaleidoskopu.
Māris Zanders, grāmatas redaktors


Tas ir laiks, kad valda ilgviļņi, baznīcas pagrabā vai no devīgiem ārzemju radiem saņemtas bezformīgas drēbes, Aijas Zariņas brutālie ekspresīvās krāsas pleķi. Tam visam mazliet asuma piešauj Laimas Vaikules nobriedusī balss, jauniņā Agra Semēvica un Modra Skaistkalna 100. debijas ritmi, skaistās, nu jau mūsu pašu Ivara Cinkusa noprecētās Čikāgas piecīšu Lorijas Vudas Amerikas supersmaids.
Tādas lielākoties ir vienkāršo līdzcilvēku atmiņas par šo laiku. Ak jā, vēl ļaudis atminas pārpildītās baznīcas un saldos, brīnumjaukos seriālus: Kaimiņi, Glābējzvans, Bagātie arī raud un neticamo ģimenes sāgu Hameleonu rotaļas, kas vēl aizvien gozējas mūsu televizoru ekrā­nos. Runā, ka kādā Latvijas pagastā ļaudis tā aizrāvušies ar sava iemīļotā seriāla skatīšanos, ka nav pamanījuši, kā nodeg pašu skola. Un vēl viena vērtība, kas nav mainījusies līdz mūsdienām, – pirātisko filmu ierunātāja šļupstošā, steidzīgā balss. Kas patiesībā ir šis vīrs, lielākajai daļai tautas nav zināms līdz šai baltai dienai. Saprotams gan, kāpēc.
Atverot 1993. gada žurnālu lappuses, sagaidu naivus, bezgala garus, nesteidzīgus raksta gabalus… bet kļūdos. Man pretī raugās drosmīgi mākslas kailfoto, atklātas sarunas par seksu un attiecībām. Par lietu un par vietu – nekādu no stokiem ņemtu smaidošu amerikāņu bilžu, nekādu anonīmu atklāsmju (kas visbiežāk izklausās pēc žurnālista pašizpausmes). Viss ir īsts, drosmīgs… un progresīvs. Iedziļinoties saturā, pat bezfor­mīgajam apģērbam ar milzu aplikācijām un jaunajai Elitai Patmalniecei rodas pamatojums. Pēkšņi tas vairs nešķiet smieklīgi, pēkšņi 1993. gads ir īsts. Un apbrīnojami, cik daudz lietu, tradīciju un notikumu ir izauguši no šā gada. Šis gads nav pagātne, tas ir sākums šā brīža notikumiem, izjūtām, attiecībām. Cik brīnišķīgi, ka esam to piedzīvojuši.
Inese Apse – Apsīte


GRĀMATAS SATURS:
Ievadvārdi
Pasaule – 1993. gads
Gada notikumu hronika
Janvāris
Februāris
Marts
Aprīlis
Maijs
Jūnijs
Jūlijs
Augusts
Septembris
Oktobris
Novembris
Decembris
1993. gada žargona vārdnīca
Gada fotomirkļi
Laikabiedru liecības
Tolaik revolucionārās degsmes bija vairāk
Politikai neder bikli maliņā stāvētāji
Mācības par nezūdošiem ideāliem
Kapitālisms ar latvisku seju?
Privatizācija un latviskā piesardzība
Bankai ir jābūt ļoti lielai
Tiesiska valsts caur laikraksta prizmu
Tolaik bija vieglāk riskēt
Lauku tūrisma diskrētais šarms
Šarms un godprātība rada veiksmīgu biznesu
Mazā cinīša lielie trumpji
Patēriņa eiforija un sarāvies darbaprieks
Attīstību nosaka līderi
Cepuri nost, cik muzikāls laiks!
SWH ētera personības pieaugušiem cilvēkiem
Gads starp divām olimpiādēm


GRĀMATAS DETAĻAS:
Formāts:
215×150 mm, cietie vāki, 166. lpp.
ISBN: 978-9984-826-08-0
Izdošanas gads: 2008
Izdevējs: Izdevniecība Lietišķās informācijas dienests

Atsauksmes

Pašlaik atsauksmju nav.

Uzraksti atsauksmi pirmais par “1993. GADS FAKTOS UN IZJŪTĀS”